“Bewegen, bewegen en nog eens bewegen !!”

Steeds meer wordt het belang van bewegen voor lichaam en geest onder de aandacht gebracht. De recente publicatie van de nieuwe voedingswijzer omvat voor het eerst ook een daarbijhorende  “beweegwijzer”. He belang van bewegen is reeds lang bekend in het het kader van lichamelijke gezondheidsbevordering. Geleidelijk aan groeit ook de evidentie dat bewegen uitermate heilzaam is voor de cognitie. 

In dit kader verwijzen wij naar een recente publicatie  in het gezaghebbende medische tijdschrift ‘The Lancet’  over preventie in het kader van Alzheimer. De onderzoekers onderschrijven ondubbelzinnig het belang van voldoende bewegen als één van de belangrijkste preventieve mechanismen (Prevention and management of dementia: a piority for public health, The lancet, 19 juli 2019, 64 blz).Zeker voor hoogbejaarden in woonzorgcentra, die doorgaans een sedentair leven leiden (gemiddeld wordt slecht 15 tot 20 minuten per dag bewogen), is het belangrijk dat hier voldoende aandacht aan wordt geschonken. Hoogbejaarden hebben dikwijls een zekere weerstand om te bewegen omdat het hun meer moeite kost (door zwakkere spieren, artrose, chronische pijn, …). Beweegprogramma’s moeten daarom attractief zijn en bewoners prikkelen en uitdagen. Daarbij is elke vorm van bewegen belangrijk en moet niet alleen gedacht worden aan intense programma’s. In onze woonzorgcentra werd daarom het ‘Beweeg, beleef en ontmoet’ (BBO) programma ontwikkeld. Deze geïntegreerde paramedische zorg zet sterk op ‘gezamenlijk bewegen in een aangenaam kader’.  Onze aanpak is succesvol wanneer we vaststellen dat vandaag ruim 30% meer bewoners worden bereikt.  Onze visie is uitgeschreven in de workingpaper van het Kennisatelier Archipel die u kan downloaden op onze website (http://www.begralim.be/documents/rechtermenu/kennisatelier-archipel/onderzoek-en-workingpapers.xml?lang=nl)


)
Categorieën:BBO, Uncategorized

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: