Dure rusthuizen…

 

Afgelopen weekend verscheen er in meerdere kranten het bericht dat woon- en zorgcentra de afgelopen 3 jaar met ruim 10-15% duurder zijn geworden. De hoofding van “’t Belang van Limburg” vat één en ander samen: “Gemiddeld 55,-euro voor een rusthuiskamer”. De dagprijzen van de Limburgse woon- en zorgcentra zijn daarbij goed 3,-euro goedkoper dan deze in Vlaanderen. In het kader van de vraagstelling naar ‘betaalbaarheid‘ dient vermeld te worden dat de verblijfsduur steeds verder daalt en zich vandaag situeert rond 2 jaar (daar waar dit 20 jaar geleden gemiddeld 5 à 6 jaar was). Met de dagprijs worden een hele reeks van voorzieningen gefinancieerd: het wonen, 24 uur op 24 uur verpleging en verzorging, animatie, voeding, wassen van lakens, onderhoud gebouwen, incontinentiematerialen, energieverbruik. De belangrijkste uitgaven van een woon- en zorgcentra zijn natuurlijk de personeelskosten die ruim 72% van de totale uitgaven bedragen. Naast de dagprijs heeft een woon- en zorgcentrum nog een tweede inkomstenbron, te weten de zorgfinanciering die gemiddeld om en bij de 58,-euro bedraagt.

Goed nieuws is er alleszins voor de bewoners van de woon- en zorgcentra (maar ook de assistentiewoningen, dagzorg, kortverblijf)  van de vzw Bejaardenzorg Grauwzusters Limburg. Zij genieten een dagprijs die tot de 10% laagste van onze provincie behoort. Sint Franciscus Tongeren staat zelfs in het lijstje van de 5 goedkoopste woon- en zorgcentra in Limburg (op 95 centra in de provincie). Ook in 2017 blijven wij inzetten op RESPECTvolle en (financieel) toegankelijke ouderenzorg. 

U kan alle dagprijzen nalezen op de website van de overheid: http://www.zorg-en-gezondheid.be/dagprijzen.Categorieën:Beleidsnieuws, Vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: